Costa Blanca -  Het gezondste klimaat van Europa


Het klimaat aan de Costa Blanca, met name COSTA BLANCA NOORD, de Marina Alta (het gebied tussen Denia en Calpe met hun achterland), is uitermate gezond. Hier is een perfecte combinatie van zee, subtropisch weer, veel licht en schone lucht. En deze combinatie geeft een verbazingwekkend gunstige uitwerking op de gezondheid.

Welzijn van de mensen

Klachten als gevolg van reuma, jicht of longaandoeningen kunnen door de klimatologische invloed van deze streek afnemen. Het zonlicht staat garant voor het subjectieve en objectieve welzijn van de mensen aan de Costa Blanca. De zon stimuleert de bloedsomloop en de aanmaak van vitamine D wat de calciumopname van de botten stimuleert.

Mensen met artritis en artrose komen naar de Costa Blanca voor de geneeskrachtige werking van de zon. Astmapatiënten hebben meer lucht want door allergieën geïrriteerde slijmvliezen komen weer tot rust. Eczeem verdwijnt. Hartpatiënten komen hier weer op krachten en veel reumapatiënten kunnen na verloop van tijd de medicijnen laten staan. De klimatologische omstandigheden aan de Costa Blanca zijn uniek. Er is hier namelijk geen snelle opeenvolging van hoge- en lage druk gebieden. Een ideaal klimaat dus voor mensen die aan hart- en vaatziekten lijden.

De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) heeft de Costa Blanca Noord uitgeroepen als het gezondste klimaat van Europa, en - na de Himalaya en het Andes gebergte - zelfs over het gezondste klimaat ter wereld.

 
Prachtige natuur van de Marina Alta
 

Een zeer mooie natuur met veel groen en een ruig bergachtig binnenland. Schitterende baaien met rotsen op een fijn wit zandstrand
met idyllische kustplaatsjes. Dit gebied heeft ruim 310 dagen met alleen zon en geen regen per jaar. Het gebied is veel groener ten opzichte van het zuidelijke deel van de Costa Blanca omdat hier een aantal rivieren vanuit de bergen in de zee uitkomen. Het hele gebied profiteert van dit water. En het heeft vele ondergrondse bronnen. Er is een perfecte infrastructuur zowel op stedelijk, verkeerstechnisch als medisch gebied. Wekelijks worden er vanuit Nederland patiënten overgevlogen naar de beroemde ziekenhuizen in o.a. Benidorm en de Marina Alta om hier te worden geopereerd en te revalideren in verband met de lange wachtlijsten in Nederland. Alle steden en dorpen liggen nooit erg ver van de A7 (autosnelweg Alicante-Valencia) vandaan. 

 

 
Sportieve activiteiten: wandelen, golfen, wielrennen en uiteraard watersport!

 

De Costa Blanca beschikt over veel prachtige wandelgebieden. De wandelroutes verschillen van lengte en moeilijkheidsgraad. Van zeer eenvoudig tot alpine wandelingen waar een gids bij nodig is. Er zijn wandeltochten mogelijk door beschaduwde sinaasappel plantages. Maar ook wandelingen naar de top van de Montgó of de rots van Calpe (Peñon de Ifach). Op de Montgó is het zicht zeer weids; tot aan het eiland Ibiza. Wandelen is ideaal in de maanden oktober tot en met juni.

Voor golfliefhebbers zijn er legio mogelijkheden. Bij El Bosque en El Saler bij Valencia; Oliva en La Sella bij Denia; Javea, Moraira, Altea, Bonalba, Alicante, Pego en Benidorm/Finestrat. De meeste banen zijn 18 holes.

Aan de Costa Blanca is werkelijk elke vorm van watersport het hele jaar door te beoefenen zoals cricket,zeilen, waterskiën, zwemmen, diepzeeduiken, alles kan. Alle stranden hebben schoon water en uitstekende strandinstallaties.