De Jalon (Xaló in het Valenciaans!) -vallei en andere valleis: Pareltjes van de Costa Blanca Noord!
 
Binnenland of achterland? Een feit is dat maar weinig kuststreken zich mogen verheugen over zo'n fantastisch achterland als hier aan de Marina Alta. Er zijn vele "sierras": bergketens met een gezaagtande vorm.
Het natuurschoon is in de bergen meestal mooi, maar hier in het bijzonder omdat vele panorama's de zee als achtergrond hebben. 
 
In de dalen van de valleien is het groen begroeid en de begroeiing loopt door tot bijna aan de toppen van de bergen. Het is heel zonder om zelfs in de periodes van extreme droogte te kijken naar deze voor Spaanse begrippen heel groene valleien.
Dit is te danken aan de vele ondergrondse bronnen, zodat de sinaasappelen, citroenen, mandarijnen, druivenranken, olijven, amandelplantages, etc. weelderig kunnen bloeien en groeien.
 
De vele dorpen in de vallei zijn nog écht Spaans, wat onder andere inhoudt dat alles heel rustig gaat en dat er vooral 's ochtends in café's ontbeten wordt (met om half 10 de eerste fles wijn). De toeristische drukte vindt u aan de kust (binnen een half uurtje te bereiken), niet in dit schitterende binnenland.
U wandelt over historische wandelpaden op zoek naar ruïnes uit de Moorse tijd, de oude waterputten, de planten, de bloemen en de schilderachtige dorpjes. Wandelingen kunnen gemakkelijk worden afgewisseld met een bezoek aan de stadjes Altea en Guadalest of een dagje naar het strand.
In de lokale winkels vindt u producten uit de streek: de rode en witte wijn, de zoette dessertwijn "moscatel", diverse honingen, de met amandel gevulde koekjes, etc. In de vele restaurants die alle dorpen rijk zijn, kunt u genieten van heerlijk eten en goede wijn voor hele vriendelijke prijzen.