Costa Blanca Noord - Typisch Spaans karakter met levendige plaatsjes en prachtige natuur!!
 
De Costa Blanca en in het bijzonder het gebied Marina Alta (gebied rond Dénia, Jávea, Jalon, Pego, Orba, Benissa, Moraira en Calpe) is door de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) aangewezen als het gezondste leefgebied van Europa. Hier is een perfecte combinatie van zee, subtropisch weer, veel licht en schone lucht, welke combinatie een verbazingwekkend gunstige uitwerking heeft op de gezondheid. Dit microklimaat is uitgesproken mediterraan en ook erg prettig voor mensen, die last hebben van astma, ischias, reuma en artrose. De gemiddelde wintertemperatuur van ca. 17 graden maakt deze streek het gehele jaar door tot een prima bestemming.
 
Dit gebied kenmerkt zich door een zeer plezierig klimaat, zijn typische Spaans karakter, zijn historische levendige dorpjes en schitterende natuur. De Marina Alta is landschappelijk het mooiste gebied van de Costa Blanca met prachtige zandstranden, rotsachtige baaien, hoge bergen een een fantastisch achterland.
Het uitgangspunt van deze prachtige streek is de rust met de mogelijkheid het meer turbulente en toeristisch gebied binnen no time te bereiken. Zeker een gebied voor de rustzoeker, bergwandelaar, strandliefhebber (ca. 20 min.), cultuurfreak, "druk-op-afstand"-zoeker, dus voor ieder wat wils. 
 
Wat u waarschijnlijk niet weet is dat Spanje, na Zwitserland, het bergachtigste land van Europa is. Dus zelfs vóór Oostenrijk. En inderdaad, gebergtes vindt u overal in Spanje, ook aan de Costa Blanca Noord. Onmiddelijk achter de kust reizen de bergen al op tot 1000 meter en op vele plaatsen zelfs tot 1500 meter hoogte! Dit vormt een prachtig contrast met de vruchtbare vlakten.  In het voorjaar is dit zelfs sprookjesachtig want dan staan overal de fruit- en amandelbomen in bloei. De Costa Blanca heeft zijn naam overigens niet te danken aan de beroemde stranden, maar aan deze wit bloeiende amandelbomen in februari.
Er is een perfecte infrastructuur zowel op stedelijk, verkeerstechnisch als medisch gebied. Wekelijks worden er vanuit Nederland patiënten overgevlogen naar de beroemde ziekenhuizen in Alicante en Benidorm om hier te worden geopereerd in verband met de lange wachtlijsten in Nederland. Vele Nederlandse verzekeraars hebben rechtstreeks afspraken gemaakt met doktoren en specialisten in deze streek, zodat vanaf 2011 de facturen van de artsen en ziekenhuizen rechtstreeks naar deze verzekeringsmaatschappijen gaan. 
 
Flora
In augustus is het druk in de vallei door de druivenpluk die naar de diverse Bodega's worden gebracht om er heerlijk wijn van te maken. In september begint de oogst van de amandelen met aansluitend die van de olijven. In oktober worden de eerste mandarijnen, sinaasappels en kakis geplukt. De citrusvruchten kunnen tot circa maart worden geplukt.  In januari en februari zijn er al verse aardbeien en staan de amandelbomen in schitterende bloei, met name in de Jalon vallei. In die periode mag een bezoek aan dit gebied dan niet ontbreken. Een prachtig gezicht die witte en rose bloesems.
De positieve werking van het klimaat weerspiegelt zich overal in de plantenwereld. Dit gebieden is van oudsher een perfecte leefomgeving voor palmen, oleanders, bougainville, hibiscus, amandelen, citrusvruchten, olijven, vijgen en vele wilde kruiden.   
 


 
Cultuur
Jaarlijks worden meer dan 600 volksfeesten gevierd. Iedere plaats heeft zijn eigen schutspatronen en hun naamdagen worden gevierd met vrolijke fiëstas met muziek, dans, eten en vuurwerk. De Costa Blanca is beroemd om haar Fallas, waarbij reusachtige figuren van papier-maché worden tentoongesteld, die op de avond van de 19e maart worden verbrand. Even beroemd zijn de kleurrijke optochten van de Moros y Christianos, waarin nog éénmaal de oude strijd tussen de Mohammedanen en Christenen opgehaald wordt.