Altea, een Boheems dorp
 
Aan de voet van het Sierra de Berniagebergte is Altea tegen een heuvel gebouwd met fier boven de huizen uitprijkende de karakteristieke parochiekerk met blauwwit betegelde koepel. Altea is een combinatie van een typisch Spaans artiestendorp en een moderne badplaats. De levendige boulevard met de vele palmbomen is op zomeravonden een pleisterplaats voor artiesten die hier hun werk laten zien. Veel galerieën en smaakvolle kunstnijverheidswinkels hebben hun bestaansrecht in de nauwe straatjes van de oude stad. Minstens zoveel restaurants en cafetaria's met terrassen bieden een plek aan bewoners en toeristen. Altea biedt enorm veel sfeer.  
 
 

 
Het is de moeite waard de oude stad te voet te verkennen om niets van het aanbod te missen. Vanaf de grote winkelstraat leiden 257 steile treden naar de oude stadskern met witgekalkte huizen.
Op dinsdag is er makrt in Altea en wel de groote markt van de Costa Blanca. Met stalletjes die alles verkopen van fruit en groente tot kleding en meubels, speelgoed en huishoudelijke artikelen.
Op de Plaza de L'agla in Altea worden in de zomer concerten gegeven. Een warme zomeravond, jazz en een goed glas wijn .... wat kan iemand nog meer wensen?    

 


Altea heeft zes kilometer strand, afwisselend rots- en kiezelstranden. Het Playa de la Roda ligt langs het oude stadscentrum. Het hoofdstrand Playa de Cap Blanch, is gelegen aan de zuidkant en loopt door tot het strand van Albir. Het noordelijk gelegen Playa de Cap Negret is een kiezelstrand dat doorloopt in een kleine grot met zwarte keien met de naam Cala del Solo. L'Olla is een ander frequent bezocht strand aan de andere kant van het smalle eiland met dezelfde naam. De noordelijke stadsgrens van Altea loopt door tot aan Mascarat en de Sierra de Bernia, waar de Barreta, de Solsida en de Galera grotten liggen.